4 Musicals 4Middenbouw basisschool 4 Rattenvanger van Hamelen

Rattenvanger van Hamelen
Musical voor de Middenbouw

Verhaallijn in het kort. Het verhaal van de rattenvanger is waarschijnlijk bij de meeste volwassenen bekend. Maar deze versie van het sprookje neemt een verrassende wending. De rattenvanger, die na het weglokken van de ratten zijn beloning niet krijgt en daarna dus de kinderen van Hamelen  meelokt, wordt later gevolgd door de burgemeester. Hj is namelijk degene die de rattenvanger niet genoeg geld wilde betalen. Doordat hij tch al niet zo geliefd is in Hamelen, hij is namelijk erg lui en gemakszuchtig, worden de mensen hl boos op hem als ze merken dat hun kinderen meegelokt zijn en niet meer terugkomen. Dan krijgt de burgemeester spijt van zijn domme zet. Hij pakt een zak met geld en gaat de rattenvanger achterna. Hoe dit afloopt moet u zelf maar lezen.

Nadere informatie De musical is gebaseerd op het oorspronkelijke sprookje. Het is een musical voor de middenbouw van de basisschool. Er worden in de musical 10 liedjes gezongen. Er is in het verhaal een verteller, maar het hangt een beetje van de groep af waar je mee werkt hoeveel je deze laat vertellen. Als sommige gedeelten duidelijk uitgebeeld worden, zou je de bijpassende tekst van de verteller kunnen schrappen. Vind je het prettig of duidelijker als de verteller steeds zijn verhaal doet, dan kies je hier voor. Bij wat jongere kinderen is de verteller erbij (een volwassene) ook handig om even iets bij te sturen. Het is mogelijk om deze musical te spelen met n groep, dan zijn er enkele kinderen met een dubbelrol. Ze zijn 'mens'  en 'rat'. De rattenvanger moet namelijk wel met een flink aantal ratten achter zich aan hebben lopen voor de geloofwaardigheid van het verhaal. Je kunt er ook voor kiezen om dit verhaal met twee groepen te spelen. Een andere optie is om een paar kinderen uit een andere groep te vragen. En zij leveren dan hun bijdrage door alleen even voor rat te spelen als de rattenvanger hen naar het water lokt. Dat is namelijk de enige keer in het toneelstuk dat er veel ratten rond moeten lopen.

Wie spelen er mee? De burgemeester, Aris de secretaris en de rattenvanger zijn de personen met een hoofdrol. Vaders, moeders, onderwijzend personeel en kinderen zijn de andere spelers. (De aantallen hangen af van het aantal kinderen in jouw groep.) En natuurlijk De ratten. Ddeze zijn drie keer op het toneel. Twee keer een klein groepje en n keer een hele grote groep.

Geschreven door: Idtje Koppers
Voor wie: De leerlingen van de Middenbouw
Aantal rollen: Vanaf 25 leerlingen, onbeperkt maximum
Duur: Ongeveer 50 minuten
Liedjes: 10 Liedjes

Luistervoorbeelden (gedeelte van een liedje)
Rrratten !!! - Lied 2 (MP3, 652Kb)
Een bijzondere man. - Lied 3 (MP3, 438Kb)
Dikke bult, eigen schuld! - Eindlied 10 (MP3, 452Kb)

Bestel


© 2001-2019 STOER Theaterprodukties, alle rechten voorbehouden